Agenda

Kunstroute Leiden

Op zaterdag 23 en zondag 24 september 2017 staat Leiden in het teken van de jaarlijkse Kunstroute. Voor de 23e keer krijgen bezoekers een kijkje achter de schermen bij professionele Leidse kunstenaars. Ook Haagweg4 zet de deuren wijd open voor iedereen die een kijkje wil nemen in de ateliers en bedrijfsruimten.

Museum De Lakenhal organiseert de Kunstroute om Leidse kunstenaars de gelegenheid te geven zich op een laagdrempelige manier te presenteren aan een groot publiek. Door middel van publiciteit, verzorging van het start- en informatiepunt en extra activiteiten worden zoveel mogelijk mensen bereikt. Werkend vanuit de aanname dat kennis nemen van kunst een verrijking is voor ieders leven, is Kunstroute Leiden een ideale gelegenheid om rond te neuzen in de wereld van de kunstenaar en diens werk. De ateliers, galeries en kunstenaarsinitiatieven vormen samen een levendige omgeving waar jong en oud door elkaar loopt om zich te verwonderen en te laten inspireren. Daarnaast ondersteunt het museum met een speciaal programma de professionele ontwikkeling van Leidse kunstenaars, in samenwerking met Beelden in Leiden en het Cultuurfonds Leiden.

Opening en locaties

De Kunstroute Leiden wordt op zaterdag 23 september om 10.30 uur geopend bij het startpunt ARS Aemula Naturae aan de Pieterskerkgracht 9a. Gedurende het kunstrouteweekend worden hier de gratis routegids en aanvullende informatie verstrekt. De deelnemende locaties zijn op beide dagen tussen 12.00 en 18.00 uur te bezichtigen. Alle deelnemers staan op kunstrouteleiden.nl vermeld.

Buiten het stadscentrum

Speciale aandacht is er dit jaar voor deelnemend kunstenaars die buiten het stadscentrum werken. Zij zijn allen het bezoeken waard. Om publiek daartoe aan te moedigen is werk van deze kunstenaars samengebracht in een overzichtstentoonstelling op de begane grond van ARS Aemula Naturae.

Educatief Project

Rondom de Kunstroute wordt traditiegetrouw een scholenproject georganiseerd voor de groepen 7/8 van Leidse Basisscholen. De kern van dit project wordt dit jaar gevormd door een rondleiding langs plaatsen in de stad Leiden die met de Jonge Rembrandt zijn verbonden. Vervolgens brengen de leerlingen een bezoek aan het atelier van een kunstenaar om in een workshop op een creatieve manier te reflecteren op de rondleiding en de theorie die in de klas is behandeld.

Inhoudelijk staat jong talent, zoals Rembrandt dat ook was, centraal. Dit wordt vertaald naar het ‘zelfbeeld’. Dit kan bijvoorbeeld door middel van portrettekenen of anderszins. Welke factoren zijn van invloed op wie je bent? Hoe was dat voor Rembrandt en hoe is dat voor de scholieren nu? Dit jaar nemen 26 klassen van 9 verschillende scholen (in totaal ruim 640 leerlingen) deel aan het Kunstroute Scholenproject. Dat is een verdubbeling ten opzichte van voorgaand jaar. Museum De Lakenhal hecht groot belang aan het blijvend inspireren en verbinden, juist nu het gebouw zelf gesloten is ten behoeve restauratie en uitbreiding.

Museum De Lakenhal

Museum De Lakenhal is hét museum voor kunst, kunstnijverheid en geschiedenis van de stad Leiden. Tot de hoogtepunten uit de collectie behoren werken van oude meesters als Lucas van Leyden, Rembrandt van Rijn en Jan Steen, maar ook van moderne kunstenaars als Theo van Doesburg, Jan Wolkers en Erwin Olaf. Museum De Lakenhal maakt kwaliteitsvolle tentoonstellingen van (inter)nationaal belang op basis van Leidse bronnen. Het museum profileert zich als een vernieuwend netwerkmuseum en verbindt heden en verleden door bezoekers te inspireren met oude en nieuwe gezichtspunten.