Bedrijven & Kunstenaars

Izaak Zwartjes

Zijn atelier lijkt op een rariteitenkabinet met relikwieën uit een verloren beschaving. Met materialen grotendeels afkomstig uit afval en de natuur blijft het proces van beeldhouwen voor Izaak Zwartjes een voortdurende ontdekkingsreis naar de oerbron. In een poging de geciviliseerde wereld achter zich te laten bouwt hij schuilplaatsen en onderneemt hij pelgrimstochten in zelfgebouwde voertuigen. Alles wordt tijdens zijn reis door hem vanuit een primitief associatief bewustzijn ervaren. Door te communiceren met dieren en de natuur herschept hij zo de toestand van het verloren aardse paradijs. Deze tussenwereld is er voor hem niet één van chaos maar weerspiegeld juist een natuurtoestand in harmonie. Met trofeeën van rauw rottend vlees keert hij gelouterd weer terug naar de (beschaafde) wereld.

Zijn sculpturen en opgezette dieren verkeren in verschillende stadia van ontbinding. Het langzame proces van verval, rijping en opbouw geeft het werk een voodoo-achtige kwaliteit.  Deze ongecultiveerde manier van ‘werken’ geeft vrijheid, al vraagt de zoektocht naar de ongetemde natuur om veel zelfbeheersing.

Beeldhouwer Izaak Zwartjes (1974) is opgeleid aan de KABK in Den Haag. Hij wordt vertegenwoordigd door Upstream Gallery in Amsterdam. Sinds 2008 heeft hij zijn atelier op de Haagweg 4.

Contact