Bedrijven & Kunstenaars

Renee Geurts

In het sterk autobiografi sche werk van Renee Geurts staan de avonturen van kleine meisjes centraal. Met behulp van haar eigen jeugdfoto’s kloont ze zichzelf en voorziet zich zo van zusjes, ieder meisje met haar eigen karakter. Als jong kind raakte zij gebiologeerd door verhalen over de Dionne-vijfling uit Canada; een identieke natuurlijke vijfl ing, die in de jaren dertig van de vorige eeuw wereldwijd bekend raakte met diens aandoenlijke verschijning in de media.

In haar grootse serie ‘Backyard’ (2011-2013) vertelt ze de lotgevallen van haar onschuldige en kwetsbare meisjes tegen de achtergrond van de oude plekken van haar jeugd. Jeugdfoto’s worden uitvergroot en verwerkt tot een driedimensionale fotocollage. Zonder omlijsting of glasplaat wordt het werk vederlicht, en net zo broos en kwetsbaar als de kleine meisjes in hun maagdelijk witte jurkjes.

Renee komt vanuit een donkere periode nu een lichtere in, wat weerspiegeld wordt in haar werk dat langzaam weer meer kleur krijgt. Een worsteling lost zichzelf langzaam op en vertaalt zich in speelsere beelden - patronen van stof en papier die haar inspireren; deze vormen zo een nieuwe manier waarop zij zichzelf kan uitdrukken, een nieuw verhaal dat verteld wil worden ontvouwd zich in Renee’s atelier.

Beeldend kunstenares Renee Geurts (Den Haag, 1951) studeerde cum laude af aan de kunstacademie Haarlem/Leiden. Sinds 2011 heeft ze haar atelier aan de Haagweg 4.

Contact

www.reneegeurts.exto.nl/