Verhalen uit de Haagweg

Excellente architecten

Josse Popma en Jan Willem ter Steege besloten in 2011 samen een architectenbureau te beginnen dat zich zou vestigen in Leiden, tussen de woonplaatsen van beiden in. Sindsdien werken zij vanuit Haagweg 4 voornamelijk aan Leidse projecten en voelen zich sterk verbonden met de stad.

Kenmerkend voor de samenwerking is de visie om gebouwen beter te integreren met zowel de omgeving van het gebouw, als het verbeteren van contact tussen verschillende gebruikers. Hierbij speelt duurzaamheid altijd een grote en vanzelfsprekende rol.

Een van de succesvolle projecten is 'De Stal' op het Bio Science Park. Popma & ter Steege hebben het restaurant en leer-werk-bedrijf in de voormalige stal van Stier Herman vernieuwd en uitgebreid. Hierbij hebben ze het karakter van de stal behouden en plek gecreƫerd om het verhaal van de lokale wetenschap te vertellen. Vanwege dit ontwerp van 'De Stal', is het bureau gevraagd om een nieuw gebouw op het Bio Science Park te realiseren voor het Leidse bedrijf BaseClear dat onderzoek doet naar DNA. BaseClear zal het eerste gebouw op het BioScience Park worden met het internationale duurzaamheids keurmerk BREEAM Excellent.

Een ander project is de renovatie van de flat aan de Agaatlaan. De eerste hoogbouw in Leiden met 'nul op de meter'. Wat door de bewoners wordt verbruikt aan energie, zal ook weer worden opgewekt. Daarnaast zullen de entrees en de ruimte om de flat sterk verbeterd worden. In het ontwerp voor de renovatie zijn ook collectieve ruimtes gemaakt om het contact tussen de bewoners te bevorderen. Team 'Peen en Ui' en kunstenares Inge Reisberman verrichten hier momenteel grondig voorwerk voor. Peen en Ui verzameld verhalen van de bewoners en Inge Reisberman maakt hier tekeningen van die uiteindelijk in de flat zullen gaan hangen.

Architectenbureau Popma & ter Steege heeft een grote lichte werkruimte op de eerste etage, die zij delen met het communicatiebureau GH+O. Aan de muur hangt een groot werk van Allart Lakke, dat hij samen maakte met Sami Tatani. Een neonroze schilderij van drie en een halve meter lang bij anderhalve meter hoog, waarop de karakteristieke beer van Lakke omringt wordt door geometrische vormen. Josse Popma verteld dat hij meteen gecharmeerd was van het opvallende doek. De ruimtelijkheid, de kleur, de sfeer en de maat van het werk brengen energie. En die energie is de meest duurzame, die herken je zonder keurmerk.