Verhalen uit de Haagweg

Film en Software in G7

Sinds een paar maanden zijn er op de derde verdieping in werkruimte G7 in één klap drie nieuwe bedrijven gevestigd. FilmQi, Nestr en DDMfilm werken nauw samen, maar ook afzonderlijk van elkaar. De werkruimte wordt bijna in z'n geheel in beslag genomen door buro's met daarop meerdere computerschermen en een gigantisch schaakspel. Er wordt hier hard gewerkt. Jos Mitsunaga is de oprichter van FilmQi. Hij maakt educatieve films ter ondersteuning van het voorgezet- en beroepsonderwijs. Ruim tien jaar geleden is hij begonnen met het maken van info films voor bedrijven, maar vond meer uitdaging in het verbeteren van filmmateriaal dat gebruikt wordt voor educatie. "Het materiaal dat gebruikt wordt in het onderwijs en voor e-learning is vaak verouderd en ook erg saai', vertelt Jos. "Mag leren niet leuk zijn ofzo?!"'. Hij maakt de filmpjes persoonlijk, voegt een dosis humor toe en zorgt dat de inhoud op deze manier veel toegankelijker wordt.

Bij het maken van z'n films viel het hem op dat er geen handige manier is om alle informatie en administratie rondom het maken van de film bij elkaar te houden. Al de tijd die je kwijt bent met het spitten door de mailbox op zoek naar dat ene mailtje over een stukje van een project...dat moest toch veel makkelijker kunnen? Zo kwam hij op het idee een app te maken, die helemaal toegespitst is op het maken van een film. Van script en planning tot productie en crew informatie; alles staat bij elkaar in de zeer gebruiksvriendelijke app. Deze efficiënte manier van werken bespaard veel tijd en zorgt dat alles overzichtelijk bij elkaar staat. Op dit moment wordt het programma nog uitvoerig getest door diverse filmmakers, het plan is om de applicatie in september voor alle filmmakers toegankelijk te maken.

"Veel van onze applicaties ontstaan uit een soort basis-ontevredenheid", licht Siggi Oskarsson toe. Hij werkt aan het buro tegenover Jos en is mede-oprichter van Nestr. "Administratie en regeltjes zijn eigenlijk allemaal ruis die ervoor zorgen dat je niet toekomt aan het echte werk, waar het in een bedrijf echt om gaat". Met Nestr werkt Siggi aan het opruimen van zoveel mogelijk ruis. En als hij toch aan het opruimen is, dan veegt hij het liefst ook zoveel mogelijk hiërarchie van tafel. Hij gelooft in zelfsturende teams, die werken aan het kerndoel. Daar bedenkt en maakt hij tools en software voor, want één app kan een hele wereld veranderen. Op dit moment werkt hij samen met zijn broer aan VATfree.com. Een app die het toeristen gemakkelijk maakt om VAT belasting terug te vorderen.

Door alle focus op het virtuele, is de aankleding van het kantoor wat achtergebleven. Mocht een kunstenaar in het kantoor wil exposeren: bij deze ben je van harte uitgenodigd. Kom gerust langs voor een kop koffie en een spelletje schaak ter kennismaking.