Verhalen uit de Haagweg

NO WORDS TODAY

Filmmaker Michiel Keller volgt al meer dan tien jaar het werk van beeldend kunstenares Fransien Bal. Het werk van Fransien Bal bestaat onder andere uit geluidskunstprojecten waarbij dichters, muzikanten en dansers reageren op haar beeldend werk; composities van gevonden materialen. Michiel Keller maakt hier documentaires over en maakt eigen films als reactie op het werk van Fransien Bal. Zo werkt hij aan een film waarin een dialoog tussen een zangeres en een walvis plaatsvind.

Momenteel is de tentoonstelling NO WORDS TODAY te bezoeken rond woord en tekst in kunst in TAC in Eindhoven. Onderdeel van de tentoonstelling in Eindhoven is een korte documentaire die Michiel Keller maakte over het totstandkomen van de dichtbundel Straalstaart met illustraties van Fransien Bal.

Tijdens de tentoonstelling wordt ook een performance gehouden. Een duet van een computer met een klankkoor. De computer is geprogrammeerd om te performen in interactie met een koor. (Genetic Choir). De computer gebruikt hiervoor een database gevuld met door Michiel Keller verzamelde samples van zo'n honderd stemmen die schrift van een door Fransien Bal bedachte taal interpreteren. Veel van deze stemmen zijn verzameld in kunstcentrum Haagweg4. Zo zijn er stembijdragen van onder andere: Marjolein van Haasteren, Allart Lakke, Pollie Hogenboom, Spatule, Petra de Haas, Eva de Visser, Tim Juffermans, Jacowies Surie, Yoko Silk, Michiel Keller, Tijmen Dobbenburgh, Hans Bonte, Matilde Zijp en Ralph Lek.

Tot en met 30 april: Expositie No Words Today in TAC EIndhoven: Een expositie rond woord en tekst in vele vormen, zoals klank, muziek en visualisaties. Met bijdragen van: Lucebert, Jaap Blonk, Michiel Keller, Ies Schute, Melle de Boer, Wim ter Weele, Jeroen Blok, Wessel Verrijt, Arnoud Rigter, Fransien Bal en Ilse Vandenbussche.

Bekijk de korte documentaire over de totstandkoming van de dichtbundel Straalstaart, gemaakt door Michiel Keller, door op deze link te klikken >>.

De korte documentaire over het vorige project van Fransien Bal, waarin muzikanten haar composities van verloren materialen tot leven brengen, kan bekeken worden door op deze link te klikken >>