Agenda

Van Kade tot Zelfkant – Kom kijken of doe mee!

Leiden draagt bij aan Van Kade tot Zelfkant

Kunstproject in het Singelpark is halverwege

Al zes weken lang reist het mobiele atelier van Van Kade tot Zelfkant door het Singelpark. Het project van kunstenaars Sara Vrugt en Nina Mathijsen heeft als doel om de Leidse stof Saai te reproduceren, zoveel mogelijk op authentieke wijze uit de 17e eeuw. Bij de productie worden Vrugt en Mathijsen geholpen door vele vrijwilligers uit Leiden en omgeving. Zij sorteerden de vers geschoren wol, maakten deze klaar voor gebruik, spinden en verfden. In de komende weken wordt de stof afgemaakt en het eindresultaat wordt aangeboden en tentoongesteld in Museum de Lakenhal.

‘Geweldig dat we zoveel aanloop krijgen,’ aldus kunstenaar Sara Vrugt. ‘Het is bijzonder om te zien hoe dit participatieproject vorm krijgt dankzij de inzet en kunde van vele vrijwilligers. Hun deelname vormt het hart van Van Kade tot Zelfkant.’ Van jong tot senior, mannen en vrouwen, ervaren textiel fanaten tot mensen die nog nooit iets met wol hebben gedaan komen aanwaaien of gericht wekelijks mee handwerken.

Presentatie in Museum de Lakenhal
Gedurende het proces in het Singelpark is in Museum de Lakenhal een pop-up tentoonstelling te zien met groeiende presentatie van de tussenstappen van de wol. De bezoeker kan hier meer lezen, bekijken en voelen rondom het maken van Saai en de rol van Saai in de Leidse textielgeschiedenis. Het eindresultaat wordt op traditionele wijze gekeurd en op 10 september toegevoegd aan de vaste collectie van het museum. De presentatie is tot 30 oktober te zien.

Wolwandeling en programma voor komende weken
In samenwerking met museum Het Wevershuis is er zondag 24 juli aanstaande een Wolwandeling, die langs verschillende markante plaatsen uit de Leidse textielgeschiedenis loopt. Deze gaat van start om 14:00u in het Ankerpark. Deelnemen kan op donatiebasis, aanmelden kan door te mailen naar info@vankadetotzelfkant.nl.

Het project gaat de komende weken verder op verschillende locaties in het Singelpark. Precieze tijden en locatie zijn te vinden in de agenda. Ook nu is Van Kade tot Zelfkant nog op zoek naar deelnemers. Ervaring met textielwerk is niet nodig en ook aanmelden hoeft niet.

Van Kade tot Zelfkant is onderdeel van de tentoonstelling ‘Welkom in Leiden?!,’ op initiatief van Stichting Vrienden van het Singelpark. Meer informatie over Van Kade tot Zelfkant is te vinden op www.vankadetotzelfkant.nl. Het project is ook te volgen via Facebook en Instagram.


www.vankadetotzelfkant.nl