Agenda

Allart Lakke in de Hooglandse Kamer

DUO TENTOONSTELLING BEELDEND KUNSTENAARS ALLART LAKKE EN PETER VAN LOON
Thema: ‘Spelende mens’
Data: 26 mei t/m 26 augustus 2023
Openingstijden: Elke woensdag en zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur

De Leidse kunstenaar Allart Lakke is in zijn werk op zoek naar de grammatica van de verbeelding. Welke oerbeelden zijn er in de geschiedenis van de kunst, die telkens op een andere manier terugkomen? Zijn werk heeft vaak de trekken van een skelet – alleen het elementaire en dus esthetische wordt uitgebeeld. In de expositie ziet u onder andere een aantal werken uit zijn serie ‘Speelgoed voor een ongeboren zoon’.

Kenmerkend voor het werk van de Haagse kunstenaar Peter van Loon is een behoefte aan participatie van de toeschouwer. Hij maakt muziekmachines en installaties, die door de toeschouwer kunnen worden aangeraakt. Als het publiek ermee speelt komt er beweging en geluid. ‘Ik bouw tot het beweegt en klinkt’, zegt Van Loon over zijn eigen werk. Het past naadloos in een expositie over ‘De spelende mens’.

Het begrip ‘spelende mens’ (‘homo ludens’) komt van de historicus Johan Huizinga. Hij heeft er een boek over geschreven, waarin hij laat zien hoe belangrijk het spelen van de mens is voor het ontstaan en zich ontwikkelen van cultuur en samenleving – misschien wel voor een deel omdat het spel een vrijplaats is waarin gedrag uitgeprobeerd en geoefend kan worden.


www.hooglandsekamer.nl/programmas/kamerkunst/