Agenda

Our Daily Bread op de Mensenrechten Kunstroute

Mensenrechten Kunstroute
Amnesty heeft in het kader van het 50-jarig bestaan van de afdeling Leiden/Leiderdorp een Mensenrechten Kunstroute gerealiseerd.
In deze Mensenrechten-Kunstroute wandelt u langs 19 bijzondere locaties in de binnenstad van Leiden, die een relatie hebben met mensenrechten.

De route bestaat uit 9 locaties, waarop ook werk van drie speciaal hiervoor uitgenodigde kunstenaars te zien is: Emma van Noort, Inge Reisberman en Izaak Zwartjes. De route wordt ondersteund met teksten van stadshistoricus Cor Smit.

De Bakkerij
In de entree van diaconaal centrum De Bakkerij aan de Oude Rijn is het kunstwerk Our Daily Bread van Haagwegkustenares Inge Reisberman te zien. De ingrediënten meel en zout heeft zij in De Meelfabriek van grote hoogte in een zwarte kom laten vallen. Die kom heeft ze gefotografeerd en dat werd de basis voor het ontwerp van de entreemat. Naast de mat staan twee zwarte kommen, de een gevuld met een mengsel van meel en zout, de ander gevuld met water. Via een QR code is de video te bekijken.

Brood
Bakmeel, water en zout zijn de ingrediënten van brood. Voeding is een elementaire levensbehoefte. In dit werk komen de ingrediënten van brood samen in een kom: een vrouwelijk symbool voor een geborgen plek die ruimte biedt om aan te schuiven, voedsel te delen en staat daarmee voor asiel, veiligheid en welzijn. Ons dagelijks brood heeft niet alleen een fysieke, maar ook een spirituele betekenis. Brood betekent leven. Daarom heeft brood ook in veel culturen en religies een religieuze betekenis.

Locatie
De Bakkerij
Oude Rijn 44 b
2312 HG Leiden
Van buiten dag en nacht te zien en tijdens openingstijden kun je naar binnen.

Kijk voor meer informatie op de site van Amnesty Leiden.


leiden.amnesty.nl