Verhalen uit de Haagweg

de ‘Walk of Waste’ Leiden

In de Herenstraat en Doezastraat zijn zowaar tien kunstwerken op straat te zien. Dat zijn niet zomaar kunstwerken, maar afvalbakken. Samen vormen zij de ‘Walk of Waste’.

De Walk of Waste is gebaseerd op een gelijknamig project in Nijmegen. Door tien afvalbakken tot ware kunstwerken te transformeren, proberen de initiatiefnemers het zwerfafvalprobleem onder de aandacht te brengen. Zwerfafval is namelijk een belangrijke maatschappelijke kwestie: het heeft consequenties mens én milieu. Daarnaast fleuren (en ruimen) de tien kunstwerken de straat op!

Negen Leidse kunstenaars hebben elk een afvalbak omgetoverd tot kunstwerk. Onder hen bevonden zich ook Haagwegkunstenaars Pop Eye, Tim Juffermans, Fleur van den Berg, Mark Flipse, Anna June van Duijn en Karl Karlas (ROEM) en Remko Koopman. Daarnaast heeft groep 7a van de Lucas van Leydenschool onder leiding van Lyda Bekker een afvalbak versierd. Het is een collectie heel verschillende kunstwerken geworden.

De afvalbakken staan sinds eind mei de Heren- en Doezastraat de omgeving op te vrolijken en blijven een jaar staan. Een bezoek aan de bakken is, uiteraard, gratis! Voel je vrij er langs te lopen en je afval weg te gooien in jouw favoriete kunstwerk.

Foto: Cor van der Velden, Sleutelstad. Op de foto is wethouder Yvonne van Delft (links) te zien met Fleur van den Berg die naast de door haar tot kunst gemaakte afvalbak staat.