Agenda

MAAK KANS OP DE DOESJENEL PRIJS!

MUSEUM DE LAKENHAL LANCEERT DOESJENEL PRIJS VOOR JONGE KUNSTENAARS
Kunstenaars van 35 jaar of jonger met een aantoonbare band met Leiden kunnen zich vanaf vandaag aanmelden voor de Doesjenel Prijs. Met deze tweejaarlijkse kunstprijs wil Museum De Lakenhal de ontwikkeling van nieuw talent stimuleren

OPEN CALL
In de periode van 21 maart tot en met 23 april 2023 kunnen kandidaten voor de Doesjenel Prijs zich aanmelden via de website van Museum De Lakenhal. Daar staan ook de specificaties rondom deelname vermeld. Een professionele jury maakt uit de inzendingen een selectie van drie kunstenaars. Met het werk van deze genomineerden wordt een tentoonstelling samengesteld, die op 21 september 2023 opent. Op 8 december wordt tijdens een feestelijke prijsuitreiking de winnaar bekendgemaakt. Deze winnaar krijgt een bedrag van 5000 euro en een object ontworpen door Judith Bloedjes. De Doesjenel Prijs wordt iedere twee jaar uitgereikt.

NAAM VAN DE PRIJS
De naam van de prijs verwijst naar het beroemde Leidse kunstenaarsechtpaar Theo van Doesburg en Nelly van Doesburg – Van Moorsel, die in privékringen ook wel Doesjenel werden genoemd. Van Doesburg was in 1917 een van oprichters van De Stijl, de wereldberoemde kunststroming waartoe ook Mondriaan behoorde. Samen met Nelly was hij daarnaast trekker van de avantgardistische Dada-beweging. Zij kregen bewondering voor de manier waarop zij in de wereld stonden en vernieuwing teweegbrachten in de kunstwereld. Zij gingen grensverleggend en interdisciplinair te werk. Deze attitude is voor Museum De Lakenhal een inspirerend uitgangspunt voor de Doesjenel Prijs.

AANMELDEN
Kunstenaars kunnen zich van 21 maart tot en met 23 april 2023 aanmelden via de website van Museum De Lakenhal. Daar staan ook de specificaties rondom deelname vermeld.


www.lakenhal.nl/nl/verhaal/doesjenel-prijs