Workshops en cursussen

Voor iedereen die creatief bezig wil zijn: op Haagweg 4 worden diverse cursussen en workshops gegeven door zeer ervaren kunstenaars. Kijk of er voor jou een inspirerende cursus is en leer op het atelier van de kunstenaar de kneepjes van het vak en maak kennis met nieuwe manieren van werken en denken.

Filter
Afbeelding bij workshop Schilderworkshops met LuceArts

LuceArts

Haagweg 4, G1
Telefoon:

Schilderworkshops met LuceArts

Lucienne Fabriek (Luce) kent u wellicht als deelnemers aan het schilderprogramma Project Rembrandt dat afgelopen winter werd uitgezonden op NPO1.

Zij organiseert al jaren schilderworkshops in najaar en winter op de Haagweg 4. De workshops variëren in thema en zijn toegankelijk voor zowel beginners als gevorderden, aangezien de groep nooit groter is dan 8 deelnemers waardoor individuele begeleiding mogelijk is. Het programma voor de workshops is terug te vinden op de website.

Het is ook mogelijk een schilderworkshop op locatie aan te vragen bijvoorbeeld als bedrijfsuitje of vrijgezellenparty.

Afbeelding bij workshop Workshop Cyanotype & Van Dyke

Janet Keukelaar (PAR)

Haagweg 4 D4
Telefoon: 06 347 339 23

Workshop Cyanotype & Van Dyke

Kom zelf blauwdrukken en sepia afdrukken maken zoals in 1842!

Op een aantal vrijdagen gooien we onze werkplaats open en kan iedereen kennis maken en experimenteren met twee analoge fotografische technieken uit de 19e eeuw: Cyanotypie en Van Dyke. Maak blauwdrukken en sepia afdrukken van natuurlijke onderwerpen, je eigen foto’s, tekeningen of voorwerpen die je zelf van een compositie voorziet!

Tijdens de workshop mag je zoveel afdrukken maken als je wil, waarmee je het proces leert kennen en meteen resultaat ziet van verdere experimenten. Je maakt op een hele dag zeker 12 tot 14 afdrukken. De workshops worden begeleid door Janet Keukelaar, oprichter van PAR. We zullen werken op papier met een maximum formaat van A3.

Kijk voor actuele data, prijzen en beschikbaarheid op deze site.

Daar kan je ook meteen je plekje bemachtigen 🙂

Afbeelding bij workshop Textiel

Bernadette Drenth

Haagweg 4 B10 bijBEA
Telefoon: 0612243188
www.bernadettedrenth.nl/

Textiel

Werken aan jouw hobby wanneer het jou uitkomt

In het nieuw ingericht lokaal B10 bijBEA zijn naaimachines, fournituren en gereedschappen in ruime mate aanwezig. Hier kan je o.l.v. Bernadette Drenth bijBEA terecht om zelfstandig – met een klein beetje hulp – te werken aan een nieuwe outfit of kan je een volledige cursus of eenmalige workshop volgen. Wil je niet vastzitten aan een lessenserie of workshop op vaste tijden, meld je dan aan voor het inloopatelier en neem een abonnement op naaimachinegebruik per uur. Naast deze naaimachines kan je bijBEA gebruik maken van een groot handwerkarchief. Er zijn voorbeelden, patronen en vaktijdschriften te raadplegen. Hierbij staan de traditionele textieltechnieken zoals breien, haken, weven, vlechten, borduren en stof versieren centraal. Of vraag om een workshop op maat waarbij je in een dagdeel bijvoorbeeld een tas, kledingstuk voor jezelf of een complete garderobe voor een beer of pop leert maken. Dit is ook geschikt als creatieve activiteit om samen met collega’s, kinderen, familie of vrienden te doen, eventueel in combinatie met het naastgelegen cursuslokaal.

Hoe werkt het?

Wanneer je gebruik wil maken van een naaimachine, het inloopatelier of de lessen, dan koop je ter plekke op het atelier een stippenkaart. Zo betaal je alleen voor de keren dat je daadwerkelijk kunt komen. Vervolgens is reserveren noodzakelijk, dit kan tot een maand vooruit in de onlineagenda (scan QR code).

Kijk voor meer informatie op de website.

Afbeelding bij workshop Coaching jong talent

Tineke Jacobs

Haagweg 4 A2
Telefoon: 06-48656511
www.tinekejacobs.com/

Coaching jong talent

SPECIAAL: ‘Een-op-een’ voor JONG TALENT of VOLWASSENEN:

1-op-1 begeleiding voor wie die dat wenst om zijn of haar techniek te verbeteren of meer verdieping zoekt.

Advies en begeleiding op maat. Wil je een stap verder, nieuwe uitdagingen, verdieping en/of een techniek beter leren beheersen?
Of juist meer de vrijheid, het experiment opzoeken?

Per blok van 5 afspraken op atelier plus het maken van werk thuis, n.a.v. advies en opdrachten ‘op maat’.
In overleg kunnen 2 personen tegelijkertijd inschrijven.

 

Afbeelding bij workshop Workshops voor volwassenen

Pollie Hogenboom

Haagweg 4, C9
Telefoon: 0626202389
www.poldersite.nl/

Workshops voor volwassenen

Collage – Monotypes – Druktechnieken – Schilderen – Tekenen – Materieschilderen – Pigmenten mengen –
Onder leiding van Pollie leer je met uiteenlopende technieken de mooiste dingen maken! Neem contact met haar op en vraag naar de mogelijkheden.
Afbeelding bij workshop Boetseren/beeldhouwen op dinsdag- of donderdagavond

Jeroen Spijker

Haagweg 4, E8
Telefoon: 06 21442186
www.jeroenspijker.nl

Boetseren/beeldhouwen op dinsdag- of donderdagavond

De cursussen beeldhouwen en boetseren starten op:

– Dinsdag 21 september 2021. Tussen 19.30 uur en 22.00 uur is er les. Het betreft 10 aaneensluitende lessen voor €289,50. Bokken zijn aanwezig. De lessen zijn individueel gericht. Je kan figuratief, abstract, intuitief en conceptueel werken. Voor beginners en (ver)gevorderden. Docent: beeldhouwer en kunsthistoricus Jeroen Spijker. Aanmelden en meer informatie zie: www.jeroenspijker.nl

– Donderdag 23 september 2021. Tussen 19.30 uur en 22.00 uur is er les. Het betreft 10 aaneensluitende lessen voor €289,50. Bokken zijn aanwezig. De lessen zijn individueel gericht. Je kan figuratief, abstract, intuitief en conceptueel werken. Voor beginners en (ver)gevorderden. Docent: Beeldhouwer en kunsthistoricus Jeroen Spijker. Aanmelden en meer informatie zie: www.jeroenspijker.nl

Herfstacademie 2021 van 18 tot 22 oktober

De Herfstacademieweek is er voor beginners- en (ver)gevorderden. Voor volwassenen en jeugdigen vanaf 16 jaar.

Je kan alles wat ook mogelijk is tijdens de Zomeracademie. De Herfstacademie bestaat uit een dagprogramma. Van 10.00 – 16.00 uur is er les . Tussen 12.30 uur en 13.30 uur is er pauze. De drankjes en lunch zijn voor eigen rekening evenals de materialen. Geef van tevoren aan of je een bok voor beeldhouwen of boetseren nodig hebt. Je kan ook schilderen en tekenen. De kosten zijn: €415,00 euro incl. btw per persoon voor 5 dagen les. Docent: Beeldhouwer en kunsthistoricus Jeroen Spijker (aanmelden en meer informatie zie www.jeroenspijker.nl).

Afbeelding bij workshop Kinderworkshop/partijtjes

Pollie Hogenboom

Haagweg 4, C9
Telefoon: 0626202389
www.poldersite.nl/

Kinderworkshop/partijtjes

Schilderen – Tekenen – Stempels maken – Knutselen – Knippen – Plakken – Afdrukken – Scheuren – Krijten
Onder leiding van Pollie maak je met de techniek die jij het leukst vindt, de mooiste dingen!
Neem contact op met de kunstenaar en informeer of er nog plek is op haar atelier.
Afbeelding bij workshop Glas

Fleur van den Berg

Haagweg 4, A5
Telefoon: 06-23914740
www.fleurvandenberg.nl

Glas

Wil jij mooie dingen maken in glas? Dat kan in het atelier van Fleur van den Berg. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een schaal, raam- of muurwerk, 3 dimensionale beelden en experimenten in glas. Je kunt in het atelier leren fusen en mal-smelten. Iedereen werkt aan een eigen werkstuk of project en wordt daarin individueel begeleid. Het atelier biedt ruimte aan 8 deelnemers, waarbij we een goede sfeer heel belangrijk vinden.

De cursus is voor beginners, gevorderden en ervaren kunstenaars die willen werken met glas. Kijk voor meer details over de cursus op de website.

Wanneer
Dinsdag om de week van 19.30 – 22.00 uur
10 lessen 224 euro, exclusief materiaal en stoken

Woensdag wekelijks van 19.30 – 22.00 uur.
12 lessen voor 268 euro, exclusief materiaal en stoken

Vrijdag om de week van 9.30 – 12.30 uur
9 lessen 241 euro, exclusief materiaal en stoken

Losse lessen zijn mogelijk indien er plek is. Ook mogelijk zijn workshops op maat als teambuilding,  bedrijfsuitje of voor familie of vriendengroepen.

Fleur van den Berg studeerde glasvormgeving aan de Rietveld Academie in Amsterdam en textiel monumentaal op de Koninklijke Academie in Den Haag.

 

Afbeelding bij workshop TEKENEN en TEKENINGEN BEKIJKEN

Pollie Hogenboom

Haagweg 4, C9
Telefoon: 0626202389

TEKENEN en TEKENINGEN BEKIJKEN

Wat tekent een kind? Hoe tekent een kind?
Kinderen tekenen onbewust maar niet toevallig.
Veel kinderen vertellen via tekeningen wat ze niet met woorden kunnen. Zo kan je aan tekeningen aflezen hoe ver je kind is in zijn of haar ontwikkeling. Of er obstakels zijn of opvallende signalen. Ook is te lezen of er op cognitief gebied te veel geëist wordt en je kind daar graag aan wil voldoen of juist niet. En in tekeningen kan je het zien als een kind te weinig mentale voeding krijgt (bij onderpresterende kinderen kan dit het geval zijn).

Pollie heeft ruime ervaring met het ‘lezen’ van kindertekeningen, wil je deze invalshoek gebruiken om meer te weten te komen over wat er speelt bij je kind, neem dan contact op.

Vrolijker schrijven

Is schrijven een probleem voor uw kind?

Een krampachtig of onleesbaar handschrift kan veel frustraties opleveren. Het kind moet op school sneller schrijven dan het kan, soms schrijft een kind zó gespannen dat het kramp in de handen krijgt, of last van arm en schouder.

Sommige kinderen lopen vast op school omdat ze niet in woorden maar in beelden denken. Beelddenkers begrijpen en onthouden vaak niet het aangeboden lesmateriaal. Eindeloos herhalen is hier niet de oplossing.

Onze aanpak: We bekijken hoe het kind beweegt op papier, ervan uitgaand dat schrijven een vorm van lichaamstaal is net zoals praten en lopen. Wij willen dat het plezier en soepelheid in de bewegingen krijgt waardoor het schrijven uiteindelijk makkelijker zal gaan.

We werken een-op-een zodat het kind de volle aandacht krijgt. Onze aanpak is positief, voorop staat dat het kind zich prettig voelt. Wij zijn kindgericht, niet prestatiegericht. De schrijfbewegingen worden uitvergroot, herhaald en met verschillende materialen op ontspannen wijze uitgevoerd. We gebruiken naast een ouderwets schoolbord ook groot formaat papier met houtskool, pastel en vetkrijt en ook zand en scheerschuim.

Uw kind oefent vrijwel ongemerkt belangrijke coördinerende bewegingen en de samenwerking tussen de linker- en rechterhersenhelft die bij het leren schrijven zo belangrijk is, wordt hierdoor gestimuleerd.

Afbeelding bij workshop cursus BEELDEND

Fleur van den Berg

Haagweg 4, A5
Telefoon: 06-23914740
www.fleurvandenberg.nlBEELDEND

cursus BEELDEND

De cursus BEELDEND is voor mensen die het creatieve avontuur met zichzelf willen aangaan en dat proces met anderen willen delen zodat dit tot wederzijdse inspiratie en uitwisseling leidt.

Hoe ontwikkel je een idee? Waar zit jouw fascinatie? En hoe kom je van idee tot beeld? Met welk materiaal ga je aan de slag? Kun je dit materiaal op een eigen manier gebruiken?

Tijdens de lessen en middels opdrachtjes word je gestimuleerd hiermee aan de slag te gaan. Fleur heeft een brede kennis van materialen en technieken en zet deze graag in om jou te helpen van idee tot beeld te komen.

De meeste deelnemers zijn al langer creatief bezig, maar het is geen vereiste. In een gesprek vooraf kijken we of deze cursus bij je past. Er is ruimte voor 6 tot 8 deelnemers. De cursus vindt plaats op 16 donderdagavonden (september 2020 – mei 2021) van 19.30 tot 22 uur.

De cursus BEELDEND wordt gegeven door Fleur in haar eigen atelier. Het atelier is coronaproof ingericht, met voldoende afstand en plexiglasschermen. Fleur zelf draagt een face-shield tijdens de lessen, zodat ze je toch goed kan helpen. Op de website kun je het coronaprotocol lezen. Je kunt natuurlijk altijd contact opnemen als je vragen hebt.

Fleur van den Berg studeerde glasvormgeving op de Rietveld academie en textiel monumentaal op de Koninklijke Academie in Den Haag.

Collage Special en Buitentekenen

SPECIALS:
HORTUS TEKENEN: met een groepje collega’s, vrienden, familie.
OP AVONTUUR met een groepje vrienden, collega’s of familie: een traject van 5 atelierlessen . Kies uit: tekenen – basis / tekenen – experimenteel / tekenen – buiten / aquarel-illustratie.

Atelier afspraken voor JONG TALENT of VOLWASSENEN: 1 op 1 begeleiding voor wie dat nodig heeft. Advies en begeleiding op maat. Wil je een stap verder en nieuwe uitdagingen aangaan, verdieping en/of een techniek beter leren kennen? Of juist meer de vrijheid, het experiment opzoeken? Of je voorbereiden op de kunstacademie? Wensen…inhoud, vormgeving en diverse technieken worden ‘op maat’ onderzocht. Per blok van 5 afspraken op atelier plus het maken van werk thuis, n a v advies en opdrachten.

KUNST OP RECEPT (1 persoon): op advies en verwijzing van de huisarts of psycholoog komen deelnemers voor privéles en begeleiding op maat. 6 lessen van 1 uur, waardoor er lucht komt in een moeilijke situatie. Technieken, beter leren kijken, focussen op ene bepaald onderdeel, aandacht voor schoonheid. Het is een kort avontuur om beter vorm/structuur te geven, je oog voor schoonheid te vergroten, om nieuwe technieken/materialen te leren kennen en kennis uit te breiden.

KLEURADVIEZEN OP MAAT.

WORKSHOPS:
COLLAGE: workshop met magazines, verf en inkt. Wensen en ideeën vormgeven. Groepswerk, en individuele schilderingen met collage. Ter gelegenheid van een bepaalde gebeurtenis, teambuilding, een feestje, jubileum of gewoon voor ‘zomaar’. Voor collega’s, vrienden, familie, onderwijs. Kleine groepjes in het atelier / grotere groepen in een groot lokaal of op locatie.

MUSEUM VOOR VOLKENKUNDE: voor een vriendengroepje of familie: tekenen in de Boeddhazaal of tekenen n a v de collectie.

JONGEREN: ontwerpen: Ontwerpen van kleding en accessoires op papier. Papier knippen, en scheuren, vouwen, stapelen, tekenen ‘en het model aankleden’. Accessoires worden toegevoegd. Met krijt, (kleur)potloden en inkt maak je je een presentatie. Spannend, bijzonder, vrolijk, absurd, net wat jij wilt. Daarbij krijg je hulp bij ideeën, vormgeving, kleurgebruik, contrast, structuren en compositie (CJP acceptant).

NB: we nemen de corona regels heel goed in acht.
Kijk op de website van Tineke voor het actuele aanbod en de kosten.

TINEKE JACOBS, beeldend kunstenaar, bevoegd vakdocent beeldend en tekenleraar. Zij geeft met veel plezier en aandacht > 30 jaar workshops, cursussen en advies. Kunstprojecten en workshops voor onderwijs, Museum van Volkenkunde, teambuilding, PGB, partijtjes, familie-workshops, vrienden, collega’s. Heeft u vragen? Ik denk graag met u mee.

Afbeelding bij workshop Filmen

Bas Schollaardt

Haagweg 4 E12
Telefoon: 0643062789
verbeelding.tv/filmworkshop/

Filmen

Altijd al je eigen film willen maken?
Filmmaker Bas Schollaardt maakt het mogelijk: je schrijft samen met een groepje aan een script, dan worden de rollen verdeeld. Wie wordt de cameraman, de regisseur en wie de acteurs? Met een professionele camera ga je zelf aan de slag!

De filmworkshop wordt ingezet als communicatietraining en teambuilding voor bedrijven of vriendengroep. De film wordt professioneel gemonteerd en direct bekeken of later toegezonden. Om in korte tijd een film te maken moet je goed organiseren, communiceren, rollen verdelen en samenwerken. Het versterkt de saamhorigheid binnen een groep, is ideaal voor teambuilding maar vooral heel erg leuk.

Afbeelding bij workshop Atelier Boetseerkunst

Petra de Haas

Haagweg 4 C8
Telefoon: 0623321513
www.boetseerkunst.nl/

Atelier Boetseerkunst

Ontdek de magie van klei en geef je ideeën vorm tijdens de boetseerlessen van kunstenaar Petra de Haas. Zij geeft het hele jaar door workshops en cursussen boetseren in haar gezellige atelier op Haagweg 4 op dinsdag- of woensdagavonden van 19.30 – 21.30 uur.

Gebruik een doorlopende strippenkaart van 8 lessen (136 euro) á 17 euro per les . Inschrijven kan via Petra’s website.

Workshops voor bedrijven en scholen zijn ook mogelijk.

Afbeelding bij workshop GRAFFITI

Colour Castle

Haagweg 4 C12
Telefoon: 0614594636
www.colourcastle.nl

GRAFFITI

De graffitiworkshop zorgt voor plezier, enthousiasme, creatie, samenwerking en teambuilding. In 2 uur maken jij en je vrienden, collega’s, medestudenten of klasgenoten kennis met de basis van graffiti. Je leert alles over de geschiedenis van deze kunstvorm en je leert de skills van het spuiten om samen een echt kunstwerk te maken dat je mee naar huis mag nemen.

De graffiti workshops geven we op scholen, bij een bedrijf of op de binnenplaats van Haagweg 4. Verder kent Nederland ruim 40 plekken waar je legaal graffiti kan spuiten en waar wij de workshop kunnen geven. De workshop duurt ongeveer 2 uur. Kijk voor meer informatie onze website.

TEKENEN EN SCHILDEREN OP DE VRIJE ACADEMIE LEIDEN

In deze cursus leer je stap voor stap de technieken die nodig zijn voor het maken van je eigen tekening of schilderij in olie- of acrylverf. Vorm, kleur en compositie komen allemaal aan bod tijdens de cursus die wordt gegegeven door de bekende kunstenaar Hans de Bruijn. Het aantal deelnemers is beperkt waardoor individuele begeleiding gewaarborgd is.

Voor wie?
De Vrije Academie is voor iedereen die op zijn eigen niveau, techniek en onderwerp les wil krijgen. De techniek is vrij. Doel is om je eigen creativiteit en handschrift te ontwikkelen.

Kom naar de Vrije Academie en leer kijken met een ‘schildersoog’!

Afbeelding bij workshop SCHILDEREN IN OLIEVERF

Hans Bonte

Theehuis A10
Telefoon: 06-53993231
www.bontemotief.nl/

SCHILDEREN IN OLIEVERF

In zijn bijzondere atelier – het voormalige theehuis in de tuin van Haagweg 4 – assisteert kunstenaar Hans Bonte zijn cursisten bij het maken van een olieverfschilderij. Zijn specialiteit ligt in het maken van portretten, maar ieder ander onderwerp is mogelijk. Aan bod komen compositie, tekening, kleur, donker en licht. De bedoeling is om zelf penselen, doek en verf mee te nemen maar het gebruik van op het atelier aanwezige materialen is toegestaan.

KINDEREN

Op woensdagmiddag geeft Hans teken- en schilderles aan kinderen tot ongeveer 13 jaar. Ze tekenen onafhankelijk van elkaar verschillende dingen die ze zelf uitkiezen en worden door de kunstenaar stap voor stap begeleid bij het verbeteren van hun techniek.

Neem contact op om te informeren of er plaats is in een van de groepen. De eerste keer is een gratis proefles.

Afbeelding bij workshop Schilderfactory – Kinderatelier

Lyda Bekker

Haagweg 4 B8
Telefoon: 06-14178198
www.lydabekker.nl

Schilderfactory – Kinderatelier

Schilderen en tekenen voor kinderen 8-12 jaar

Schilderen is kijken! Met verschillende opdrachten en oefeningen leren kinderen steeds beter kijken. Ook maken ze kennis met schilderkunstige begrippen als vorm, kleur en compositie. Onderwerpen vinden we in de natuur of in de kunst zo kijken we naar het werk van Hockney, Matisse of Van Gogh.

Het kinderatelier is om de week op woensdagmiddag van 13.30 – 15.30 uur. Voor kinderen van 8 – 12 jaar. Kijk voor alle informatie en aanmelden op de website.

Docent Lyda Bekker, opleiding PABO en Kunstacademie, zij combineerde haar skills en geeft vanaf 2010 les aan kinderen.

 

Afbeelding bij workshop Schilderfactory – Schilderen met acryl

Lyda Bekker

Atelier Schilderfactory B8
Telefoon: 06 14178198
www.schilderfactory.nl/workshops

Schilderfactory – Schilderen met acryl

Back to basic, geen computers of bewegend beeld, slechts kwasten, verf en doek. Proef de sfeer van een schilderworkshop of complete cursus bij kunstenaar Lyda Bekker. In verband met Corona werken we met maximaal 4 deelnemers op meer dan 1,5 meter in een geventileerde ruimte.

Een schilderworkshop bij de SchilderFactory duurt over het algemeen een dagdeel (2,5 tot 3 uur). Meestal maakt elke deelnemer een individueel schilderij, ook kunt u met een groep aan één groot doek werken. Dankzij de aanwijzingen en tips van de docent(en) wordt een vrolijk en dynamisch schilderij gemaakt.

Volg een korte cursus, leer hoe je een schilderij opbouwt met acrylverf of ontwikkel je eigen proces. Met opdrachten en individuele begeleiding van Lyda Bekker kun je hiervoor op diverse dagdelen in het atelier terecht. Naast het ontwikkelen van technische vaardigheden en een eigen handschrift kijken we ook naar elkaars werk zodat er sprake is van kruisbestuiving.

Kijk voor alle mogelijkheden op de website en vraag een offerte aan.

Lyda Bekker studeerde in New York aan de School of Visual Arts en aan de Gerrtit Rietveld Academie in Amsterdam (diploma 2000). Sindsdien is zij werkzaam als kunstenaar en docent bij oa. Kunstacademie Haarlem – Leiden, LAK cursussen en museum de Lakenhal.

Afbeelding bij workshop Portret boetseren

Mirèse Mudde

Haagweg 4 G 01
Telefoon: 06 29201669
www.miresemudde.nl

Portret boetseren

Hoe wordt mijn portret/kop ook een goed beeld?

Om een goed portret te kunnen maken, verkennen we eerst het model: welke beleving hebben we bij de persoon, wat zijn de bijzonderheden. Hoe brengen we dat in beeld? Kortom: hoe vertaal je beleving naar vorm. Dat heeft te maken met compositie en aandacht voor de essentie: wat raakt de kern? Daarnaast, hoe ‘bouw’ je kop zodat een plastische vorm ontstaat?

In 6 lessen laat kunstenaar Mirese Mudde haar cursisten – maximaal 4 per groep – een goed portret maken door anders te kijken en te letten op vlakken, richtingen en de grote vormen. De portretten/koppen worden gemaakt in chamotte-klei zodat de kop daarna kan worden gebakken. De cursussen/workshops starten steeds in februari en in september.