Bedrijven & Kunstenaars

Andor Kranenburg – De Rembrandt fotograaf van Leiden

Andor Kranenburg is professioneel fotograaf en werkt in een geheel eigen stijl. Zijn foto’s zijn herkenbaar door het gebruik van licht/donker, waarbij het duister zowel in belichting als in het onderwerp van zijn vrije werk een prominente plaats inneemt.

Zijn foto’s zijn zoveel meer dan een mooi plaatje. Wie langer naar een foto kijkt ziet hierin steeds meer lagen. Dat wat je ziet, hoeft niet perse de waarheid te zijn, er is nog veel ruimte over voor de kijker om deze waarheid in en aan te vullen. In een tijdloze sfeer creëert Kranenburg een rauwe werkelijkheid die hij in al zijn schoonheid weet vast te leggen. Hierbij spelen mensen als onderwerp altijd een grote rol.

In het werk dat hij in opdracht maakt, is deze tijdloze sfeer eveneens goed zichtbaar. In zijn kenmerkende licht/donker handschrift, komen de te fotograferen onderwerpen naar zijn wens naar voren of juist niet. De wens van de opdrachtgever staat wel voorop, maar de visie van Kranenburg is extra toegevoegde waarde. Hij is de regisseur van het licht en het moment. Kranenburg werkt net zo gemakkelijk in zijn studio als buiten op lokatie. Samen met de opdrachtgever bepaald hij de beste optie. Zo ontstaan bijzondere (zakelijke) portretten die zich onderscheiden.

En voor iedere die zelf graag een camera hanteert, geeft Kranenburg ook cursussen. Van de algemene basis fotografie tot specialisatie in portret-, beweging- of landschapsfotografie.

In het Rembrandtjaar – maakte hij een bijzondere serie.