Bedrijven & Kunstenaars

Elsbeth Bauer

Natuur speelt een centrale rol in mijn werk. Ik laat me inspireren door de cyclus van het leven – geboorte, leven en dood – en door de vier elementen. Mijn spirituele verbondenheid met deze essentiële oerkrachten der natuur wordt versterkt door het feit dat de moderne mens is vergeten dat zonder hen geen leven mogelijk is.

Door de toename van vervuiling, industriële landbouw, ontbossing en de wereldwijde urbanisatie verdwijnen veel natuurlijke gebieden en sterven dieren en planten uit. Door mijn werk wil ik mensen hiervan bewust maken. Mijn kunst over de natuur ontstaat uit een gevoel van nostalgie over wat al verloren is gegaan, gekoppeld aan melancholie over een dreigende toekomst. Het gaat mij niet om het zichtbare af te beelden, maar juist om het onzichtbare te visualiseren. Uiteindelijk wil ik dat mijn werk vragen oproept en aanzet tot reflectie.

Ik hou van de esthetiek van onverwachte schoonheid. Tijdens het maakproces probeer ik deze te beïnvloeden totdat een autonoom werk overblijft.

Elsbeth Bauer studeerde af aan de Koninklijk Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag. Sinds 2011 heeft ze haar atelier op Haagweg 4.