Bedrijven & Kunstenaars

Lek Makelaars

Het kantoor van Ralph Lek bevindt zich vrij opvallend aan de voorzijde van Haagweg4. Tussen de borden Te Koop en Helaas Verkocht vertelt hij zijn verhaal: “Na mijn middelbare school (in Leiden) wist ik wat ik wilde worden: makelaar! Ik wilde alle huizen van Leiden een keer van binnen gezien hebben. Iedere ochtend als ik vanuit mijn ouderlijk huis over de Hoge Rijndijk, via het Plantsoen, over de Singel, langs de Sterrenwacht, en vervolgens het Noordeinde op reed om naar school te gaan, was ik verliefd! Verliefd op de prachtige oude panden van Leiden. Het moest gewoon gebeuren dat ik daar iets mee ging doen.

Ik kom uit een gezellig gezin met twee oudere zussen. Mijn vader had zijn eigen transportbedrijf en in de vakanties ging ik als kleine jongen graag met hem mee naar het Van Gend & Loos terrein aan de Haagweg in Leiden (nu het Haagwegparkeerterrein). Daar laadden wij de pakketten in de vrachtauto om deze vervolgens te lossen bij particulieren en bedrijven in de stad. Zo heb ik al op vroege leeftijd de stad ‘echt’ leren kennen. Circa 25 jaar later kan ik nog feilloos de ritten herinneren die ik samen met mijn vader maakte. Hoe trots was hij dan ook toen ik vertelde dat ik op de hoek van het ‘oude Van Gend & Loos terrein’ mijn eigen makelaarskantoor ging starten.

Na mijn opleiding aan de Hogeschool van Groningen (Vastgoed & Makelaardij) wist ik niet hoe snel ik weer terug moest naar Leiden. Inmiddels is dat alweer 10 jaar geleden en heb ik in de tussentijd voor een tweetal gerenommeerde makelaarskantoren (Graal makelaardij en Wilbrink & van der Vlugt makelaars) gewerkt. Ik heb al mijn praktijkdiploma’s gehaald en ben beëdigd als makelaar en taxateur. Mijn lang gekoesterde wens kon in vervulling gaan: een eigen makelaarskantoor en alle huizen van Leiden minimaal 1x (van binnen) zien!

Ik heb geleerd dat succesvol makelen alleen bereikt wordt wanneer er echte aandacht is voor de klant en de opdracht. Dit bereik je alleen door een persoonlijke aanpak. Kreten als ’20 jaar ervaring’ en ‘wij hebben alles in huis’ dekken naar mijn mening geen lading. Ik geloof dat wij steeds meer kleinere specialistische en persoonlijke makelaarskantoren gaan zien die terug gaan naar waar het om draait: het centraal stellen van de woning en de klant. Mijn ervaring is dat grote bedrijven het drukker hebben met zichzelf dan met de klant. Ik denk net als Albert Heijn die ooit heeft gezegd: “het gaat om de vrouw met de boodschappentas.”