Bedrijven & Kunstenaars

Spatule

Creatief in chaos – Achter een geheimzinnig uitziende deur vol elektronica, in de kleder, bevindt zich het atelier van Piet Lepelaar, aka Spatule. Een schemerige werkplaats vol schroot en afgedankte apparaten, deels gesorteerd in bakjes en kratten maar ook slordig slingerend op tafels, de vloer, aan wanden en zelfs het plafond. In deze georganiseerde chaos weet hij feilloos ieder boutje te vinden. Welkom in de wondere wereld van Spatule!

Vanaf de achtergrond staren tientallen robot-achtige maskers, beelden en constructies de bezoeker aan. Ze komen op het eerste gezicht humoristisch over en dat is precies de bedoeling. Want hoewel zijn creaties soms een triest of serieus verhaal hebben, toveren ze een lach op het gezicht van de toeschouwer. Spatule loopt naar een figuur en vertelt: “Dit is Nilfisk de Noorman, hij was een legendarische smid uit het tijdperk van de Noormannen, deze waren als plunderaars en overvallers tussen grofweg de jaren 789 en 1100 de schrik van Europa en omstreken. Hij was een bekwaam vakman en smeedde voornamelijk paardentuig en wapens, zoals schilden en zwaarden. Zijn belangrijkste prestatie was het vervaardigen van de hamer van de dondergod Thor, waardoor hij een plaats verdiend had in het rijk van de god Odin: het Walhalla! Hij is gemaakt van een oude stofzuiger en andere gerecyclede materialen.”

Sinds april 2013 zit Spatule (Piet Lepelaar) in de kelder van Haagweg4. Zijn werk is ook te zien op de heren-wc op de begane grond – bij de Leidse Lente.

 

Contact

Haagweg 4, D01