Oude gevelletters ‘Ambachtsschool’ herplaatst
Sinds december 2019 wordt de gevel van Haagweg 4 gesierd door fraaie letters die de naam ‘Ambachtsschool’ vormen. Ze zijn onlangs herplaatst en op 2 december 2019 onthuld door wethouder Fleur Spijker (Duurzame verstedelijking, Ruimte en Wonen, D66). Wie zou denken dat de letters daarmee op hun oorspronkelijke plek zijn teruggekeerd heeft niet helemaal gelijk. De letters zijn in 2018 gevonden en het was niet meteen duidelijk waar ze vandaan kwamen.
Het zijn letters in de art deco-stijl die in de jaren 1920 en 1930 heel populair was. De vleugel waar de letters nu geplaatst zijn, is later gebouwd in 1940/41. De oplossing van deze puzzel ligt bij een ander gebouw van de Ambachtsschool dat niet meer bestaat.
Rond 1930 groeide de Ambachtsschool uit zijn jasje maar men kon het gebouw niet uitbreiden omdat het grensde aan grond van de Nederlandsche Spoorwegen. Daarom week men uit naar de overkant van de Haagweg. Daar werd in 1933 een tijdelijk gebouw geopend met zes klaslokalen. Dit gebouw bevatte onder andere een smederij en een motorherstelplaats. Het gebouw was ontworpen door architect Bernard Buurman. Boven de ingang tekende hij in fraaie letters ‘Ambachtsschool’. Van deze letters bestaat ook nog een aparte ontwerptekening. In werkelijkheid zagen de letters er veel artistieker uit dan op de tekening.Veel werk in de nieuwbouw is uitgevoerd door leerlingen van de Ambachtsschool. Die zijn dan ook ongetwijfeld verantwoordelijk voor de definitieve uitvoering. Het gebouw met de fraaie gevelletters werd geopend bij gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de school in 1933.
Eind jaren 1930 lukte het de Ambachtsschool grond te kopen van de NS. Daarop is de nieuwe vleugel gebouwd. De letters boven de ingang van het tijdelijke gebouw zijn toen verplaatst naar de ingang van de nieuwe vleugel. Het tijdelijke gebouw is afgebroken.
Toen de letters werden gevonden, verkeerden ze in slechte staat. Op fraaie wijze zijn ze gerestaureerd door Eleonóra Tot, die opgeleid is als goudsmit. De letters zijn van koper en hadden oorspronkelijk drie verflagen: zwart, menie en nogmaals zwart. Ze sieren nu weer de ingang van de vleugel uit 1941.
Jos Hooghuis