Bedrijven & Kunstenaars

Allart Lakke

Allart Lakke (Zeist, 1961) is visionair kunstenaar. Zijn werk neemt je mee door de dubbele deur waardoor je inzage krijgt in een compleet andere wereld. Archipelago, a Cleptocracy. Een wereld waar een andere logica regeert onder de Censor, en waar andere regels en wetten gelden. Lakke onderzoekt als een antropoloog en brengt verslag uit van deze parallelle wereld in zijn werk. Dit doet hij in verschillende technieken en materialen, zowel 2 dimensionaal als 3 dimensionaal in fysieke werken en eenmalige performances.

Ee voorbeeld daarvan zijn de ‘Archipelago’, een aantal tot in detail uitgewerkte landkaarten van diverse afmetingen. Als je deze kaarten bekijkt, krijg je het idee dat je deze wereld echt kan bezoeken. Heldere, maar in samenhang onlogische pictogrammen wijzen je de weg. Op het eerste gezicht is die andere wereld goed georganiseerd en prachtig vorm gegeven. Maar de hiërarchische maatschappij roept bij ons als ook verzet en een gevoel van onbehagen op. Het maakt dat je een essentiële vraag stelt. Hoe verschilt deze wereld van onze realiteit?

Na zijn opleiding als beeldhouwer aan de Akademie Sint Lukas (Brussel) en later aan de École Nationale Supérieure des Arts Visuels ENSAV (Brussel) vestigde Lakke zich in 1990 in Leiden. Lakke wordt vertegenwoordigd door Galerie Transit in Mechelen.

Zijn studio op de begane grond wordt regelmatig bezocht door bevriende kunstenaars. De sporen van hun bezoek zijn zichtbaar: tientallen schilderijen, tekeningen, foto’s en objecten staan of hangen in de ruimte. Lakke inspireert en adviseert, beledigt en beschouwt. De laatste tijd schrijft hij aan het manuscript ‘De Vloek van de Censor’ en doet verslag van het werk van andere kunstenaars.

Kom niet vrijblijvend bij hem langs!