Bedrijven & Kunstenaars

Johan Scherft

Dieren van weleer of prachtige realistische weergaven van vogels; wat Johan creëert heeft te maken met de natuur. Al van jongs af aan had hij de gave om van vlak papier een vogel te vouwen, uit te knippen en in te kleuren, met een resultaat dat het zo weg zou kunnen vliegen. Deze kunst heeft hij in de loop der jaren geperfectioneerd. Het beschilderen van de vogels, geeft een levensechte ‘touch’ aan het resultaat.

In 2008 ontwikkelde hij een andere interesse: dieren uit de prehistorie. De uitgestorven dieren, zoals een mammoet of een holenbeer, worden getekend op enorm formaat. Zo levensecht, dat ze een plaats in een natuurhistorisch museum waardig zijn. Realistisch maar soms met een menselijke oogopslag; sommige dieren zijn ronduit aaibaar.

Sinds enkele jaren legt Scherft zich tot tot het maken van automata: mechanische, bewegende machinetjes die gemaakt zijn om bewegingen van dieren of mensen te imiteren. Vooral in de 19e eeuw waren automata erg populair. Met hernieuwde technieken heeft hij deze kunstvorm nieuw leven ingeblazen. Bekijk de filmpjes om te zien hoe de diertjes tot leven komen!

Johan Scherft (1970) studeerde af aan de Haagse Kunstacademie in 1993 in tekenen en schilderen en werkt sinds 1994 vanuit de Haagweg4.

Contact

Haagwg 4, B2
www.johanscherft.com