Bedrijven & Kunstenaars

Izaak Zwartjes

Zijn atelier lijkt op een rariteitenkabinet met relikwieën uit een verdwenen beschaving. Izaak werkt met materiaal dat grotendeels afkomstig is uit afval van de natuur. Beeldhouwen is voor hem  en ontdekkingsreis naar de oerbron. Zo bouwde hij in een poging de geciviliseerde wereld achter zich te laten schuilplaatsen. Zoals de boomhut in de tuin op de Haagweg en zijn beroemde nest  op de Meelfabriek. Ook onderneemt hij pelgrimstochten in zelfgebouwde voertuigen. Door te communiceren met dieren en de natuur herschept hij het verloren aardse paradijs. Deze tussenwereld ziet Zwartjes niet als chaos, maar als een weerspiegeling van een natuurtoestand in harmonie. Met trofeeën van rauw rottend vlees keert hij gelouterd terug naar de “beschaafde” wereld.

Zijn sculpturen en opgezette dieren verkeren in verschillende stadia van ontbinding. Het langzame proces van verval, rijping en opbouw geeft het werk een voodoo-achtige aanblik. Zijn ongecultiveerde manier van werken geeft vrijheid, al vraagt de zoektocht naar de ongetemde natuur om veel zelfbeheersing en afzien…

Izaak Zwartjes (1974) is opgeleid tot beeldhouwer aan de KABK in Den Haag. Hij wordt vertegenwoordigd door Upstream Gallery in Amsterdam. Sinds 2008 heeft hij zijn atelier op de Haagweg 4. Enkele van zijn installaties staan semi permanent tentoongesteld in de hal van beide entrees op Haagweg 4.

 

Contact

Haagweg 4, A9