Verhalen uit de Haagweg

Hoe is het nu met Joost?

Het is een zonnige donderdagmiddag wanneer we meubelmaker Joost en gitaarbouwer Geert in hun werkplaats op de begane grond van de Haagweg bezoeken. Het is een half jaar na de brand in hun werkplaats. Het Leidsch Dagblad kopte op 7 november 2020 dat de schade meeviel, maar de afgelopen maanden was de ruimte ongeschikt om in te kunnen werken.

Op de stoep voor de ingang staat nu een flinke container. Dit is een tijdelijke opslagruimte voor de materialen die niet door de brand zijn beschadigd. De helft van de inhoud ligt inmiddels te zonnebaden op de stoep, klaar om terug het atelier in te worden gebracht. “Spullen heen en weer verhuizen, zonder er iets mee te doen”, zo omschrijft Geert hun rol in het renovatieproces. In combinatie met het lange wachten, bestempelen beide mannen het proces als frustrerend. Gelukkig is het terugbrengen van de houten balken, blokken en latten een stap in de goede richting; ze staan te popelen om weer op hun werkplek aan de slag te kunnen.

Die werkplek gaat er niet precies zo uitzien als voorheen. “Er lagen al wat ideeën op de plank”, vertellen ze. Zo zien we een gloednieuwe, zelfgeplaatste vide, is er geschoven met de zware apparaten en is daardoor een extra werkplek ontstaan. Daarbij is het plafond reeds voorzien van een spierwitte stuclaag en is er een nieuwe vloer gelegd. Joost wijst naar de ramen, “die moeten nog worden vervangen”.

Al met al neemt de renovatie nu bijna een half jaar in beslag. Dat duurt beide mannen eigenlijk al veel te lang, maar ze houden vast aan hun stip op de horizon: de maand mei. Volgens de planning kan iedereen die werkt in E10 dan weer volledig aan de slag kunnen. “Elke dag eerder is mooi meegenomen”, besluit Joost, er liggen al heel wat projecten te wachten.

Het zal dus niet lang meer duren voordat de bekende zaag-, timmer- en schuurgeluiden uit E10 de gangen van de Haagweg weer zullen vullen. Wij wensen de mannen (m/v) van E10 veel succes en geluk in hun “nieuwe” werkplaats.