Bedrijven & Kunstenaars

Hans de Bruijn

Jetteke Bolten-Rempt geeft haar boek over Hans de Bruijn als titel mee: “De magie van verf”. Inderdaad is het materiaal van de verf bij de Bruijn een essentieel gegeven. Hij is een schilder en zijn werk gaat naast al het andere ook altijd over de werking van verf, de mogelijke metamorfoses,..’de magie van verf’ dus.

Michael van Hoogenhuyze schreef over zijn werk: ‘Het mislukte ideaal, de ondergang en de dood zijn de terugkerende thema’s in het werk, soms dreigend maar ook ironisch. De Bruijn heeft deze wereld geactualiseerd en naar zich toe gehaald. Dat heeft hij vooral tot stand gebracht door de verfbehandeling waarin de verf zelf al het verval lijkt uit te beelden. Op die manier wordt zijn techniek een machtig beeldend wapen waarmee hij van alles het betrekkelijke en tijdelijke kan tonen, tegelijk melancholiek, spottend en brutaal. Romantiek zonder sentiment.’ Het is een fragment uit de monografie Een wereld in verf die is uitgegeven bij uitgeverij De Muze.

Hans de Bruijn exposeert in binnen en buitenland en geeft workshops Tekenen en Schilderen bij De Vrije Academie Leiden en in zijn atelier op de 2e verdieping. Bekijk het actuele aanbod op de pagina Workshops.