Verhalen uit de Haagweg

‘Molecular’ van Fleur van den Berg onthuld

Een poort naar haar eigen wijk, noemde de Leidse wethouder Fleur Spijker het nieuwe kunstwerk op de hoek van de Burggravenlaan en Fruinlaan. Onder toeziend oog van zestig buurtbewoners onthulde zij zaterdagmiddag, met twee jaar coronavertraging, het jubileumcadeau van de 25-jarige wijkvereniging aan de Professoren- en Burgemeesterswijk. Dat draagt de naam ‘Molecular’.

“Het kunstwerk staat prachtig in de kijker”, sprak de wethouder, “Waar je ook vandaan komt, je kunt het niet missen.” Tegelijkertijd merkte Spijker op dat de creatie van Fleur van den Berg ‘veel vragen oproept’.

De kunstenares legde aan de toegestroomde bewoners uit dat het als eerbetoon kan worden gezien aan de professoren die in deze Leidse wijk hebben gewoond. In het bijzonder aan Jacobus van ’t Hoff, in 1901 de winnaar van de eerste Nobelprijs voor Scheikunde. “Hij ontwikkelde een manier om de structuur van moleculen driedimensionaal weer te geven”, verklaarde Van den Berg. “Daar heb ik me door laten inspireren bij het maken van de bolletjes waaruit dit beeld bestaat. Het symboliseert de verbondenheid van de mens met de natuur, maar ook de onderlinge verbondenheid tussen mensen.”

Tekst: Hielke Biemond – “‘Moleculair’ beeld vormt nieuwe poort naar Leidse Profburgwijk: ‘Waar je ook vandaan komt, je kunt het niet missen’” (Leidsch Dagblad, 20 oktober 2021)
Foto: Taco van der Eb