Verhalen uit de Haagweg

Tim’s monumentale Drieluik

In 2016 is grafisch ontwerper en kunstenaar Tim Juffermans begonnen aan een monumentaal werk. Geïnspireerd door onder andere ‘het laatste oordeel’ van Lucas van Leyden en werk van Jheronimus Bosch – beide te zien in Museum de Lakenhal – kreeg hij het idee voor het maken van een eigentijds drieluik waarin hij de klassieke thema’s hemel, aarde en hel op een eigen wijze zou verbeelden.

Zwerftocht
Er is niet alleen een parallel tussen beide drieluiken wat betreft het thema, zij leggen ook eenzelfde ‘zwerftocht’ af. Het drieluik van Lucas van Leyden werd oorspronkelijk gemaakt voor de Pieterskerk. Toen dit een protestante kerk werd, werd het kunstwerk verplaatst naar het stadhuis, om later naar Museum de Lakenhal te worden gebracht. Uiteindelijk bleek dat een goede beslissing te zijn: het drieluik ontsnapte aan de verwoestende stadhuisbrand.
In de zomer van 2022 – zes jaar later en meer dan 1250 uur verder – was het drieluik van Tim klaar. Het drieluik werd tentoongesteld tijdens de expositie ‘Trinity’ in de Hooglandse Kerk. Geheel in lijn met de zwerftocht van het drieluik van Lucas van Leyden, is die van Tim nu ook te zien in het stadhuis.

Van februari tot april 2023 zal een solo expositie diverse werken van Tim tonen, met als pronkstuk dit grootse drieluik.

Locatie
Stadsfoyer – in het Stadhuis
Maandag t/m vrijdag, 09:00-17:00u, gratis entree
Stadhuisplein 1, Leiden